"Възвишение"


Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо (в ролята Александър Алексиев) и Асенчо (в ролята Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!


Филип Аврамов е познат на зрителите от малкия екран с ролята си на Костадин в сериала „Домашен арест“, а също и с участията му в едни от най-популярните български филмови заглавия – „Кецове“, „Тилт“, „Шивачки“, „Писмо до Америка“ и др. Филип Аврамов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьорство за драматичен театър през 1997 г. при проф. Енчо Халачев. Известно време е и телевизионен водещ на предаването „Царете на комедията“.


Александър Алексиев е по-малкият син на актьора Стоян Алексиев. Завършва актьорско майсторство в Ню Йорк, а по-късно се мести и в Лондон. Участва в множество холивудски продукции, където си партнира с актьори като Кенет Брана, Кийра Найтли, Крис Пайн и Кевин Костнър. В България е познат най-вече от малкия екран с ролята си на д-р Александър Василев в телевизионния сериал „Откраднат живот“ и от трилогията от късометражни филми на режисьора Павел Веснаков „Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“ - получили високи оценки от български и международни кинофестивали. Във „Възвишение“ актьорът влиза в ролята на един от главните персонажи във филма – Гичо.


Стоян Дойчев завършва Актьорство за куклен театър при проф. Жени Пашова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2012 година. Познат е от сцената на Столичен куклен театър с участието си в представленията „Аз, Сизиф“, „Момче и вятър“, „Маугли“, „Приказка за щастието“ и др. Преди това е работил във Варненския и Сливенския куклен театър. „Възвишение“ е дебютният филм на Стоян Дойчев. В новата продукция на Виктор Божинов, Стоян Дойчев заема една от основните роли във филма – Асенчо.


Актьорският състав на четата на Димитър Общи включва още Христо Петков като Тодор Шумненеца, Кирил Ефремов като Петко Страшника, Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко, Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара, Румен Гавазанов като Георги Чумата, Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца, Ивайло Димитров като Стефан Жълъда, Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а в ролята на Велчо Шунтов зрителите ще видят Веселин Анчев. Гост звезди в епизодични роли са Юлиан Вергов , Захари Бахаров, Герасим Георгиев – Геро, Димитър Димитров Рачков, Васил Михайлов и Параскева Джукелова.


Очаквайте в кината в България от 10.11.2017